Antyoksydacja i antyoksydanty – co warto o tym wiedzieć?

admin

Zdrowe odżywianie jest nie tylko modne, ale przede wszystkim umożliwia zachowanie zdrowia i uniknięcia wielu chorób. Chodzi nie tylko o zachowanie właściwej wagi, gdyż o wiele większą rolę przypisuje się dobremu samopoczuciu. Należy kontrolować też ogólny stan organizmu. Czy Karnozyna pomoże w utrzymaniu zdrowia i dobrego samopoczucia?

Antyoksydacja – co to jest?

Wolne rodniki są w stanie pogorszyć samopoczucie oraz wpłynąć negatywnie na stan zdrowia. Nie można ich całkowicie usunąć z ludzkiego organizmu, dlatego niezwykle istotne jest zachowanie właściwej równowagi i balansu pomiędzy antyoksydantami oraz wolnymi rodnikami. To stosunkowo proste zadanie, wystarczy znać podstawowe zasady odżywiania oraz uwierzyć w moc witamin i minerałów, które wykazują oczyszczające działanie. Karnozyna sprawdzi się tak samo dobrze.

Antyoksydacja to odpowiedź organizmu na pojawienie się zbyt dużych ilości wolnych rodników. Jest ona możliwa, dzięki antyoksydantom, czyi związkom, które pomagają odbudować się osłabionemu organizmowi. Odpowiadają za neutralizowanie niekorzystnego wpływu wszystkich metabolicznych procesów odbywających się w organizmie. W grupie tej wymienia się wiele różnych substancji, między innymi minerały, witaminy oraz cenne enzymy. Kiedy pacjent zmagający się ze sporą ilością wolnych rodników, zwiększy ilość dostarczanych substancji, zdecydowanie zredukuje ryzyko wystąpienia nowotworów, schorzeń serca, udarów mózgu oraz chorób neurodegeneracyjnych (między innymi choroby Alzheimera). Kiedy organizm jest zdrowy powinien bez większych problemów oczyszczać się z wolnych rodników, jednak w wielu przypadkach wymaga nieco pomocy. Równowaga jest zachwiana przede wszystkim w przypadku nadmiernego stresu, upływu lat oraz prowadzenia niewłaściwego stylu życia.

Jak wygląda antyoksydacja?

Antyoksydanty powinny działać skutecznie i szybko usunąć szkodliwe wolne rodniki. Odbywa się to, dzięki złączeniu się z ich cząsteczkami. Takie działanie ma na celu unieczynnienie wolnych rodników, co znacznie zmniejsza szansę na utworzenie się nowego związku chemicznego. Atom wolnego rodnika ulega stabilizacji, dzięki czemu ogólne samopoczucie poprawia się, a organizm jest zdrowszy. Karnozyna, enzymy, witaminy i minerały sprawiają, że z organizmu usuwane są uszkodzone cząsteczki i niekorzystne substancje, które przyczyniły się do powstania wolnych rodników.

Aby poprawić stan zdrowia, należy sięgać przede wszystkim po przeciwutleniacze, wśród których wymienia się karotenoidy, bioflawonoidy oraz wybrane minerały i witaminy (głównie cynk, selen oraz witaminy A, E i C). Badania naukowców dowiodły, że regularne sięganie po wymienione powyżej witaminy znacznie redukuje ryzyko wystąpienia groźnych nowotworów.

Witamina A odpowiada za wytworzenie atomów, które mają możliwości neutralizowania wolnych rodników. Właśnie z tego względu w codziennej diecie nie może zabraknąć marchewki, szpinaku oraz zielonej sałaty. Z kolei witamina C znana również jako kwas askorbinowy to silny antyoksydant, który doskonale sprawdza się w walce z wolnymi rodnikami. Dodatkowo poprawia stan uszkodzeń oksydacyjnych DNA, co jest efektem niekorzystnego wpływu reaktywnych atomów. Aby dostarczyć sporych ilości witaminy C, należy spożywać przede wszystkim owoce cytrusowe, pietruszkę, paprykę truskawki, ziemniaki, pomidory oraz kapustę. W diecie nie może zabraknąć witaminy E, która działa antyoksydacyjnie oraz redukuje zniszczenia dokonane przez wolne rodniki. Można ją znaleźć przede wszystkim w jajach, orzechach, zielonych warzywach i wybranych olejach roślinnych.

Z kolei Karnozyna jest naturalną substancja odpowiadającą za ochronę układu nerwowego. Największe ilości substancji zlokalizowane są w ludzkim sercu, móżdżku oraz korze mózgowej. Jej poziom w organizmie zmienia się wraz z wiekiem, płcią oraz dietą. Aby wprowadzić ją do diety trzeba sięgać przede wszystkim po czerwone mięso.

Next Post

Jak przygotować szklarnię do nowego sezonu?

Niedługo do życia zbudzi się cała natura. Pierwsze oznaki wiosny nie powinny zaskoczyć właścicieli szklarni. Dużą część pracy związaną z przygotowaniem inspektów do nowego sezonu można wykonać zanim pierwsze promienie słońca zaczną ożywiać rośliny. Przełom stycznia i lutego to idealny czas na dłuższe odwiedziny w szklarni. W tym czasie, oczywiście […]