Ananas to pyszny egzotyczny owoc, który oprócz walorów smakowych, wykazuje również właściwości zdrowotne. Warto włączyć go do swojej codziennej diety. Ananasa można dodawać do deserów, sałatek, a nawet do potraw mięsnych. Składniki, które zawarte są w ananasie chronią przed zakrzepicą, chorobami wieńcowymi, a także zapaleniem stawów oraz osteoporozą i co ciekawe, przed otyłością.
Ananas to bogactwo składników odżywczych. Zawiera przede wszystkim mnóstwo witaminy C, która wzmacnia nasz układ odpornościowy, a także miedź, mangan i żelazo, które przyczyniają się do wzmocnienia układu nerwowego, kostnego, a także krwionośnego. Najlepiej spożywać ananasa surowego, wówczas zachowuje cenne właściwości.
Oprócz witamin oraz minerałów, ananas zawdzięcza swoje właściwości zdrowotne bromelainie. Bromelaina to enzym, który działa przeciwbólowo oraz przeciwzapalnie. Wskazuje się, że spożywanie ananasa łagodzi objawy zapalenia stawów, a także wspomaga w leczeniu chorób układu oddechowego, takich jak zapalenie migdałków podniebiennych czy zapalenie oskrzeli. Bromelaina wspomaga również trawienie tłuszczów, a także pobudza trawienie, wobec czego ananasy powinny spożywać osoby borykające się z nadwagą. Ponadto wskazuje się, że bromelaina działa w taki sam sposób, jak niesteroidowe leki przeciwzapalne. Z racji tego, ananasy powinny jeść osoby borykające się z chorobami układu sercowo – naczyniowego. Enzym ten przyczynia się do rozpuszczania zakrzepów krwi, dzięki czemu chroni przed zakrzepicą, zawałem czy udarem.